Geografie si geologie in Biblie

Biblia nu e deloc o carte de stiinta. Nu veti gasi aici nici o dezbatere despre atomi, ADN, geografia Chinei sau teorii matematice. Nu acesta este scopul cartii.

Pavel reda cel mai simplu finalitatea acestei carti: „Toata Scriptura este … de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, PENTRU CA OMUL LUI DUMNEZEU SA FIE DESAVARSIT SI CU TOTUL DESTOINIC PENTRU ORICE LUCRARE BUNA”. Cu toate acestea, Biblia cuprinde pasaje captivante din perspectiva unora din descoperirile stiintifice recente.

In Biblie sunt pasaje care vorbesc despre faptul ca pamantul e rotund si suspendat in gol. Biblia sustine aceasta idee in anumite versete fara a intra insa in detalii. Sunt de asemenea aici si pasaje nu foarte clare despre acest subiect sau unele care redau exprimari metaforice care pot crea confuzie.

Rolul Bibliei nu a fost acela de a oferi lectii de geografie sau geologie si nu ar fi trebuit sa fie folosita poate niciodata in acest sens. Rolul ei este sa-i ajute pe oameni in a fi „desavarsiti” inaintea lui Dumnezeu si in a se lupta pentru a face fapte bune. (2 Timotei 3.16)

Isaia 40,22: „El sade deasupra cercului pamantului, si locuitorii lui sunt ca niste lacuste inaintea Lui; El intinde cerurile ca o marama subtire si le lateste ca un cort, ca sa locuiasca in el”

Proverbe 8,31: „…jucand pe rotocolul pamantului Sau si gasindu-mi placerea in fiii oamenilor”

Iov 26,7: „El … spanzura pamantul pe nimic”

Un element care poate parea foarte surprinzator in Biblie este un pasaj din Iov care vorbeste despre componenta interna a planetei Pamant. „Pamantul, de unde iese painea, este rascolit inauntrul lui ca de foc” Iov 28:5

Biblia afirma ca stelele sunt diferite in stralucire. Studiul stelelor este unul de data recenta, dar in acest domeniu s-a mers mult timp pe prejudecati si idei gresite. Una dintre ele a constat in presupunerea ca toate stelele sunt la fel. In Biblie este un pasaj care afirma contrariul.

1 Corinteni 15,41: „Alta este stralucirea soarelui, alta stralucirea lunii, si alta este stralucirea stelelor; chiar o stea se deosebeste in stralucire de alta stea”
Miscarea curentilor de aer este descrisa in Biblie. Teoriile pe marginea acestui subiect sunt foarte importante astazi, dar si in acest domeniu de-a lungul istoriei a existat multa neclaritate. Vanturile permanente merg de la Nord la Sud cu o oarecare abatere datorata miscarii de rotatie a pamantului (efectul Coriolis).

Ecclesiast 1,6: „Vantul sufla spre miazazi (Sud) si se intoarce spre miazanoapte (Nord); apoi iarasi se intoarce si incepe din nou aceleasi rotiri”

Iov 37:9,17. „Vijelia vine de la miazazi (Sud), si frigul din vanturile de la miazanoapte (Nord). Stii pentru ce ti se incalzesc vesmintele, cand se odihneste pamantul de vantul de miazazi?”

Principiul entropiei este unul din cele mai vehiculate acum in lumea stiintifica. Mult timp, insa, nici nu a fost luat in considerare. Faptul ca Pamantul si lucrurile de pe el se erodeaza in timp este unul subliniat in mai multe randuri de Biblie.

Psalm 102,25-26: „Tu ai intemeiat in vechime pamantul, si cerurile sunt lucrarea mainilor Tale.

Ele vor pieri, dar Tu vei ramane; toate se vor invechi ca o haina; le vei schimba ca pe un vesmant, si se vor schimba”

Daca toate astea nu v-au atras atentia voi mai adauga un element interesant. Cum vi se pare modul in care e descris circuitul apei in natura in Biblie?
Iov 36,27-28: „Caci El trage la El picaturile de apa, le preface in abur si da ploaia, pe care norii o strecoara, si o picura peste multimea oamenilor.”

Eclesiast 1,7: “Toate raurile se varsa in mare si marea tot nu se umple: ele alearga necurmat spre locul de unde pornesc, ca iarasi sa porneasca de acolo”

Amin!